Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Quinta do Cume

30 kwietnia 2015 | Nauka | Jerzy Mazgaj
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: Rzeczpospolita

Postanowiłem dziś zaserwować portugalskie białe wino w nadziei, że uwiedzie ono swoimi walorami czytelników w kraju nad Wisłą.

Portugalia, a już wybitnie region Douro, większości kojarzy się z porto – tak zwanym wzmocnionym winem o waniliowo-korzennym aromacie. Zwykle czerwonym, choć jest i białe porto. Notabene do „wynalezienia" porto przyczynili się z kolei angielscy kupcy. Jednak Douro, region winny, którego granice oficjalnie określono w 1755 roku, to kopalnia, a może lepiej powiedzieć: piwnica pełna przeróżnych win. Uprawia się tu oczywiście szczepy międzynarodowe, np. cabernet sauvignon i chardonnay, ale nazwy tutejszych odmian, które powinien sobie przyswoić każdy aspirujący winny entuzjasta, to...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10129

Wydanie: 10129

Spis treści
Zamów abonament